Białko konopne - bogactwo składników odżywczych
Charakterystyka roślinnych białek konopnych
Białko konopne, inaczej nazywane białkową proteiną, to produkt roślinny, pozyskany w procesie tłoczenia na zimno ziaren konopi siewnych. Co ważne, jest substancją naturalną i nieprzetworzoną, przez co zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. W związku z tym, że tak pozyskany proszek i jego składniki, są kompletnym i łatwo przyswajalnym źródłem białka, klasyfikowane jest do grupy superfoods (super żywność).
Ziarna konopi siewnych i produkty na ich bazie nie mają nic wspólnego z konopiami indyjskimi (popularną marihuaną) co jest często błędnie postrzegane. W związku z tym białko konopne może być swobodnie wykorzystywane w kuchni, kosmetyce i innych obszarach.
Na rynku istnieje wiele rodzajów białek konopnych, niemniej każde z nich mają praktycznie te same drogocenne składniki odżywcze, a różnią się głównie smakiem oraz dodatkowymi witaminami w zależności od dodatku do bazowego białka:
- naturalne, roślinne białko konopne - lekko orzechowa nuta, nie zmienia smaku potraw
- białko konopne dyniowe - ze względu na właściwości dyni, zawiera dużą dawkę cynku, magnezu i tryptofanu, który ma dużo wspólnego z hormonem szczęścia
- białko konopne sezamowe - zawiera spore ilości witaminy E, silnego przeciwutleniacza
- białko konopne kakaowe - zawartość 80% białka z nasion konopi siewnych oraz 20% organicznego kakao, które wzbogaca białko o kolejne minerały, takie jak magnez, fosfor, potas i wiele innych
- białko konopne bananowe - 80% białka konopnego z dodatkiem 20% organicznego banana bogatego dodatkowo w witaminę A oraz witaminy z grupy B
Właściwości białka konopnego
Bez względu na rodzaj białka konopnego, wszystkie mają cały wachlarz zdrowotnych właściwości odżywczych i szereg cennych dla zdrowia cech i składników:
- białko konopne nie zawiera glutenu
- zawiera 20 niezbędnych aminokwasów, w tym aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć sam (aminkowasy egzogenne)
- białko konopne to źródło aminokwasów BCAA (potrzebnych sportowcom i kulturystom)
- wspiera pracę mózgu i wątroby
- stymuluje wzrost skóry, paznokci i włosów, przez co sprawdzi się też w kosmetyce
- oczyszcza organizm z toksyn
- wzmacnia układ odpornościowy
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i Omega-6)
- kwas GLA (gamma-linolenowy) chroniący przed chorobami przewlekłymi
- działanie przeciwzapalne
- żródło naturalnej, całodniowej energii - alternatywa dla kawy
- jest bogate w łatwo przyswajalny błonnik co poprawia trawienie i wzmacnia układ pokarmowy
Dla kogo jest polecane białko konopne?
- jako uzupełnienie jadłospisu wegetarian i wegan o białko roślinne
- dla sportowców i ludzi aktywnych fizycznie jako wspomaganie odbudowy i regeneracji mięśni po treningach (100% naturalna alternatywa dla syntetycznych odżywek białkowych)
- dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy (białko konopne ich nie zawiera)
- dla osób zmagających się z nadciśnieniem i zbyt wysokim cholesterolem
- dla wszystkich pragnących zmienić tryb życia na zdrowszy
Jak spożywać białko konopne i do czego go używać?
Białko konopne jest wszechstronne i używać można go praktycznie do wszystkiego w kuchni, dodając 1-2 łyżeczki do danej potrawy, lub posypać szczyptą kanapki czy owsiankę. Przygotowując napój, wystarczy 2 łyżeczki białka wymieszać z mlekiem, wodą lub napojem ryżowym.
Do najpopularniejszych zastosowań można z pewnością zaliczyć:
- koktajle białkowe i proteinowe dla sportowców
- dietetyczne koktajle warzywne, owocowe, mleczne jako pożywne śniadania lub sycące kolacje
- wszelkiego rodzaju wypieki, sałatki, omlety itp.
- dodatek do pieczywa (do wypieku chleba oraz do gotowych kanapek)
- odżywcze napoje na bazie mleka ryżowego, kokosowego itp.
- dodatek do płatków owsianych, jogurtów, musli i owsianek
- dodatek do dań obiadowych - sosów, kasz, mięs, zup itp.