h
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Naturalna fasola Mung 1 kg Targroch

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 11,90 zł
bez kosztów dostawy
  (1 kg = 11,90 zł )
11.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Fasola mung 1 kg

Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.

Fasola Mung jest źródłem:

  • Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek

Małe ziarno - wielka moc!
Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany… sojowym.

Mung od kuchni
Ziarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych.

Zastosowanie
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA POKARMOWEGO

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1453 kJ/ 347 kcal
  • Tłuszcz 1,15 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,35 g
  • Węglowodany 62,62 g - w tym cukry 6,6 g
  • Błonnik 16,3 g
  • Białko 23,86 g
  • Sól 0,04 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g:

  • Potas 1246 mg
  • Fosfor 367 mg
  • Magnez 189 mg
  • Żelazo 6,74 mg
  • Cynk 2,68 mg

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

Składniki:

Fasola kolorowa Mung

Warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja o alergenach: 

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl