



Skrobia z tapioki bezglutenowa Sano Gluten Free 500 g
Opis
Skrobia z tapioki bezglutenowa Sano Gluten Free to idealna alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej, cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz zmagających się z wszelkimi dolegliwościami jelit. Mąka z tapioki to produkt bezglutenowy, wegański i hipoalergiczny; zawiera lekkostrawne węglowodany.
Nie posiada charakterystycznego smaku, ani zapachu, co sprawia, że śmiało można dodawać ją do potraw bez obawy, że zmieni ich smak. Tapioka to produkt skrobiowy pozyskiwany z bulw korzeniowych manioku czyli z najbardziej wartościowej części tej rośliny.
Używana w kuchni indyjskiej i innych południowo-azjatyckich głównie do zagęszczania, do lekkich puddingów, ale też jako składnik ciasta do pierożków.
Mąki (skrobii) z tapioki używa się:
- do wypieku chleba (jest to najpopularniejszy chleb w Brazylii),
- sprawdza się do wypieku ciastek i ciast bezglutenowych,
- do puddingu,
- do zagęszczania zup, sosów,
- do wyrobu niektórych de Mąka z tapioki to produkt bezglutenowy, wegański i hipoalergiczny.
Każda mąka bezglutenowa wpływa nie tylko na konsystencję ciasta, ale pozwala również pogłębić smak dania. W zależności od przygotowywanej potrawy, mąki bezglutenowe warto mieszać ze sobą w różnych proporcjach, aby uzyskać jak najbardziej zadowalający efekt.
Pojemność: 500 g
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 353 kcal
- Tłuszcze: 0,0 g
- Węglowodany: 86,6 g
- Białko: 0,7 g
- Błonnik: 0,7 g