Popcorn ziarno kukurydza 100g Targroch
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Popcorn ziarno 100 gram do prażenia
Skąd się bierze popcorn?
Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. Popcorn gotowy!
Zdrowy czy nie?
Popcorn bywa niesłusznie wrzucany do jednego worka z chipsami, krakersami oraz słonymi paluszkami i orzeszkami. Chociaż nie jest wskazane, by codziennie serwować go do ulubionego serialu, to popcorn dostarcza sporo białka i błonnika. Dodatkowo jest lekki - porównując stosunek objętości do kaloryczności, wypada znacznie lepiej niż pozostałe przekąski. Pod warunkiem, że zostanie przygotowany od podstaw w domu - zamiast wersji do mikrofali, pełnych aromatów i konserwantów lub kinowych bomb kalorycznych. Przygotowując popcorn nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli, wówczas będzie to zdrowa i wartościowa przekąska.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sposób przygotowania:
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1466 kJ / 347 kcal
- Tłuszcz 2,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Węglowodany 70 g w tym cukry 70 g
- Błonnik 9,5 g
- Białko 6,3 g
- Sól 0 g
RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.